Een gezwel in de alvleesklier kan goedaardig zijn of kwaardaardig (pancreascarcinoom). Een goedaardig gezwel is zeer zeldzaam; meestal betreft het de eilandjes van Langerhans, die dan zeer veel insuline gaan vormen. Een kenmerkend gevolg hiervan is een sterke daling van het bloedsuikergehalte rhvDoslvkemie).

Ook een kwaadaardig alvleeskliergezwel komt niet vaak voor, hoewel er de laatste jaren een licht stijgende tendens bestaat. Deze gezwellen komen bij mannen iets vaker voor dan bij vrouwen en meestal op wat oudere leeftijd (vanaf ongeveer 40-50 jaar). Het gezwel bevindt zich meestal dichtbij de inmonding van de afvoerbuis van de alvleesklier in de darm.

De verschijnselen zijn aanvankelijk zeer vaag en weinig typisch. Kanker in de kop van de alvleesklier uit zich meestal door een zeurende pijn in de bovenbuik, gewichtsverlies en geelzucht; dit laatste vanwege de druk van het gezwel op de galgang. Als het gezwel in de staart van de alvleesklier ligt, treedt een borende pijn op, vaak uitstralend naar de rug en verbeterend bij bukken. Daarnaast ook gewichtsverlies, braken en slechte eetlust. Geelzucht is hierbij afwezig. Behalve galstuwing kan kanker van de pancreaskop ook vernauwing of zelfs afsluiting van de twaalfvingerige darm veroorzaken (obstructieileus).

Omdat de verschijnselen van alvleesklierkanker nogal atypisch zijn, wordt de diagnose meestal pas in een laat stadium gesteld, meestal na het optreden van geelzucht.

Bij het stellen van de diagnose kan gebruik worden gemaakt van echo (onderzoek met behulp van geluidsgolven) en van röntgencontrastonderzoek, bijvoorbeeld door inbrengen van contrast vanuit het duodenum. Behandeling kan slechts genezing bewerkstelligen als het gezwel in een vroeg stadium wordt ontdekt. Het is dan nodig de hele pancreaskop weg te nemen, inclusief de twaalfvingerige darm. Anders moeten de symptomen worden verlicht door verplaatsen van de galgang of door een nieuwe methode, het inbrengen van een buisprothese, waardoor de gang opengehouden wordt. Als de twaalfvingerige darm wordt afgesloten moet de maag eventueel op een verderop gelegen stuk dunne darm worden aangesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>