Decubitus wordt ook wel doorligplekken of doorliggen genoemd. Doorligplekken zijn beschadigingen van de huid die je kunt herkennen aan rode plekken, schaafwonden, blaren en zelfs open wonden. Doorligplekken komen voornamelijk voor bij mensen die veel in bed liggen (bijvoorbeeld door ziekenhuisopname) of door een ziekte of blessure vaak in dezelfde houding zitten of liggen. Maar hoe komt het dat doorliggen bij deze mensen ontstaan? Meer over de oorzaken van decubitus, lees je in dit artikel.

Het ontstaan van doorligplekken

Als je vaak in dezelfde houding ligt of zit, ontstaat er druk op de huid. In normale situaties voel je wanneer je niet meer lekker ligt of zit en verander je van houding. Doe je dit niet, dan krijg je last van een pijnlijke huid door het beknellen van de huid. Echter, als je lang in bed moet liggen of niet meer kan verliggen en de druk op de huid niet meer verlicht kan worden, kunnen er doorligplekken ontstaan en is de oorzaak van decubitus een feit. Dit komt omdat de kleine bloedvaten in de huid in dit geval worden dichtgedrukt, waardoor er rode plekken ontstaan. Worden deze rode plekken niet op tijd herkend en blijft men in dezelfde houding liggen of zitten, dan kunnen doorligplekken erger worden en kunnen de rode plekken veranderen in schaafwonden, blaren en zelfs open wonden.

Waarom ontstaan doorligplekken?

Doorligplekken of doorliggen ontstaan doorgaans niet bij gezonde mensen. Gezonde mensen voelen namelijk wanneer een andere lig- of zithouding gewenst is, namelijk omdat specifieke lichaamsdelen bij het niet verliggen of verzitten gaan tintelen of pijnlijk aan gaan voelen. Echter, als je te maken hebt met iemand die lang in bed moet liggen (bijvoorbeeld door ziekte, een operatie of het herstellen van een ongeval) of als iemand zelf niet meer goed kan verliggen (bijvoorbeeld door pijn, zwake, verlamming of coma), kan er niet van houding veranderd worden. Hierdoor kunnen er doorligplekken ontstaan.

Doorligplekken kunnen ook ontstaan bij mensen die vaak in dezelfde houding zitten. Mensen die voornamelijk te maken hebben met dit soort doorligplekken, zijn mensen die in een (rol)stoel zitten en niet meer gemakkelijk kunnen verzitten. Worden zij hier niet bij geholpen, dan blijven zij in dezelfde houding zitten en ontstaan er na verloop van tijd doorligplekken.

Tot slot kunnen doorligplekken ook gemakkelijker ontstaan bij mensen die de pijn van doorligplekken niet voelen. Gebruik je bijvoorbeeld heftige pijnstillers en moet je veel in bed liggen? Dan voel je door de pijnstillers niet dat jouw houding pijnlijk wordt en heb je dus geen idee dat er doorligplekken ontstaan. In dit geval is het dan ook extra belangrijk om het ontstaan van doorligplekken extra goed in de gaten te houden door je lichaam te controlere op de zichtbare symptomen van doorligplekken, zodat je niet te maken krijgt met decubitus. Je kunt doorligplekken naast pijnlijke gevoelens in specifieke lichaamsdelen herkennen aan rode plekken, schaafwonden, blaren en open wonden. Als je rode plekken herkent op specifieke lichaamsdelen, is het belangrijk om direct een andere lichaamshouding aan te nemen (ook als je geen pijn voelt door het gebruik van pijnstillers).