Kalknagels ( ook wel schimmelnagels genoemd) zien er dikker uit dan gewone nagels. De nagel heeft vaak een gele kleur en is hobbeliger van structuur. Een kalknagel breekt ook sneller af dan een gewone nagel. Een kalknagel ontstaat meestal door een voetschimmel. Deze voetschimmel kan (na verloop van tijd) van een gewone nagel een kalknagel vormen. Een voetschimmel kan o.a. ontstaan door zweetvoeten, niet goed tussen de tenen afdrogen en met natte voeten op vloerbedekking lopen. Vooral op vakantie wordt de vloerbedekking niet altijd goed door een stofzuiger stofvrij/schimmelvrij gemaakt.

Zweetvoeten ontstaan door het dragen van verkeerde sokken en/of schoenen. De voeten worden warm door de sokken en schoenen waardoor ze uiteindelijk gaan zweten. Tussen de tenen is een ideale plaats waar de schimmels goed gedijen. De huid van de voet komt regelmatig in aanraking met schimmels. De eeltlaag op de zool van de voet geeft een goede bescherming tegen de schimmels. Door veel zweten zal de beschermlaag weker worden waardoor de schimmels gemakkelijk naar binnen kunnen dringen. Niet alleen nadelig voor de voetzool maar ook voor de nagels . De schimmelinfectie zal zich hierdoor uitbreiden. Er is gelukkig wel wat aan te doen.

TIPS VOOR HET BEHANDELEN EN VOORKOMEN VAN VOETSCHIMMEL EN KALKNAGEL

  • voeten altijd goed afdrogen. Er is dan geen vocht dat schimmels aan zal trekken.
  • iedere dag schone sokken helpt ook. Wol en katoen nemen vocht op, zodat de voeten droog zullen blijven.
  • het dragen van open of leren schoenen zorgt ervoor dat de voeten minder gaan zweten, waardoor de kans op voetschimmels af zal nemen.
  • een douchematje is een ideale verzamelplek voor schimmels. Douchen zonder matje maakt de kans op een eventuele (her)besmetting minder.
  • behandeling bij een pedicure. Een pedicure zal de schimmelnagel glad en dun frezen. Ook een schimmeldodend product (verkrijgbaar bij apotheek en drogist) is aan te bevelen. Vergeet niet om schoenen en sokken te behandelen aangezien de bacteriën daar nog in kunnen zitten en het opnieuw besmetten mogelijk wordt.

LET OP: EEN BEHANDELING VERGT TIJD. SCHIMMELS ZIJN HARDNEKKIG EN VERDWIJNEN NIET NA EEN PAAR WEKEN.