Rusteloze benen, misschien heb je er weleens iets over gehoord. Een afkorting die gebruikt wordt voor het hebben van rusteloze benen is RBS. Dit staat voor het rusteloze benen syndroom. Als er sprake is van dit syndroom, heb je een enorme drang om je benen te bewegen. Dit gaat in de meeste gevallen niet gepaard met pijn, maar het levert wel een aantal klachten op die een grote invloed hebben op je leven.

Mensen die last hebben van rusteloze benen, hebben vaak verschillende en kenmerken klachten. Hierbij valt te denken aan kramp, een brandend gevoel in je benen en jeuk. Daarbij heerst het gevoel dat je met regelmaat je benen dient te strekken of een schoppende moet maken. Je benen moeten bewegen, ze kunnen gewoon niet stil blijven.

Ongeveer een tiende van de Nederlanders bevolking heeft last van dit RBS syndroom. De klachten komen vaak naar boven op momenten van rust.
’s Avonds na het eten en vooral ’s nachts worden de klachten sterker. Je lichaam wilt dan rusten en ‘bijtanken’ van een drukke dag. Het vervelende van rusteloze benen is dat je lichaam deze rust nauwelijks krijgt. Dit komt omdat mensen vaak uit hun slaap worden gehouden door de klachten. Het gevoel om je benen te bewegen houdt ze wakker. Het bed uit om je benen even te bewegen, vervolgens het bed weer in om toch proberen te slapen. Dit soms een aantal keer per nacht. Voor de partner kan dit ook heel vervelend zijn.

De oorzaak voor het hebben van rusteloze benen is nog niet achterhaald. Onderzoekers zijn wel van mening dat er een belangrijke stof in ons lichaam mee te maken heeft, dopamine. Dit stofje wordt in onze hersenen aangemaakt door ons lichaam. Onderzoekers denken dat problemen met het aanmaken en het doorgeven van dopamine, belangrijke factoren zijn voor het hebben van het RBS syndroom. Wellicht kunnen die rusteloze benen snel worden aangepakt!?