Schimmelallergie, een nogal onbekende allergie. Sommige mensen zijn allergisch voor pollen, noten, appels of…schimmels. Denk aan huidschilfers van dieren of huisstofmijt. En dat is ook niet gek, want schimmels behoren zelfs tot de belangrijkste stoffen waar mensen allergisch voor kunnen zijn. Schimmels komen veel en nagenoeg overal voor, zowel in het huis als buiten het huis. Schimmels groeien in huis in vooral donkere, vochtige en broeierige ruimtes. Bijvoorbeeld in kelders, of ruimtes waar een hoog vochtgehalte is en geen goede ventilatie. Daarentegen kun je ook schimmels buitenshuis vinden. Als bladeren of vruchten beginnen te rotten, dan krijg je ook schimmelvorming. Wat zijn schimmels eigenlijk? Dat zijn hele kleine micro-organismen die via de lucht worden verspreid. Je kunt schimmels dus inademen en als je er gevoelig voor bent, zodoende last krijgen van de schimmels, maar je kunt schimmels ook binnen krijgen door ze op te eten of aan te raken.

Symptomen schimmelallergie

De symptomen van een schimmelallergie zijn kriebel en jeuk op het lichaam of het krijgen van rode vlekken op de huid. Je kan het ook heel benauwd krijgen en last krijgen van de slijmvliezen, gaan niezen of er kunnen zelfs ademhalingsproblemen optreden. Doorgaans niet ernstig, maar zeker vervelend en sommige mensen kunnen zelfs flink ziek worden door schimmels. Bepaalde schimmels kunnen echter wel gevaarlijk zijn en kunnen zelfs in combinatie met een allergie op den duur astma veroorzaken.

Tijd voor de huisarts?

Probeer jouw woning zo goed mogelijk te ventileren, vaker te stofzuigen – zeker als je huisdieren hebt- met een stofzuiger die over een HEPA-filter beschikt en probeer beschimmeld voedsel te vermijden. Als je echt veel last hebt van de allergie, kan de dokter of apotheek oplossing bieden. De huisarts kan onderzoeken welk medicijn het beste werkt bij jouw vorm van schimmelallergie past.

Een goede bron van informatie over schimmels in het algemeen vind je hier.